Tips og tricks til børnefødselsdage

Skal du holde børnefødselsdag og mangler inspiration til at arrangere en sjov fødselsdag, kan du i denne artikel finde idéer til forskellig underholdning og børne lege, der nok skal få smilet frem hos børnene.

Hvor meget skal der til at skabe en god fødselsdag?

For at lave en god og sjov børnefødselsdag kræver det underholdning for børnene. Her er det oplagt at arrangere forskellige børnelege, hvor alle børnene involveres i sjove lege som fx skattejagt i haven. Skattejagten er ofte et stort hit blandt de mindre børn, hvor de skal finde frem til posterne, der er gemt godt i haven og i huset. Skattejagten slutter som traditionen tro af med, at børnene finder den store skat, som ofte er slikposer til alle. Til den gode skattejagt hører et flot skattekort – få inspitation til planlægning af skattejagten og udformningen af skattekortet i denne artikel.

Er det en børnefødselsdag for de større børn vælger mange at holde festen om aftenen med diskotek i stuen, hvor børnene kan danse til musik fra et stueanlæg eller et hyret mobildiskotek. For at skabe en hyggelig stemning kan stuen pyntes op med lyskæder og en spejlkugle og glem endelig ikke masser af snacks og sodavand. Få inspiration senere i denne artikel til lege og seje drinks, der vil være ideelle til fødselsdagen til de større børn.

Gør fødselsdagskagen til en del af den sjove underholdning

Til en børnefødselsdag hører en fødselsdagskage. Traditionelt er det en hjemmelavet lagkage med lyd på toppen. Som et tvist til børnefødselsdagen, kan du vælge at gøre fødselsdagskagen til en del af underholdningen, hvor børnene selv skal lave deres egen mini lagkage. Hertil skal der købes eller bages nogle lagkagebunde, som skæres ud i mindre cirkler på cirka 10 cm i diameter, så der er tre bunde til hvert barn. Herefter skal der tænkes kreativt i forhold til valg af fyld til lagkagerne. Det kan fx være jorbærsyltetøj, chokolade, frisk frugt, forskelligt krymmel gerne i sjove faconer og farver, kagecreme osv. Det er kun fantasien, der sættes grænser.

Børnene elsker at lave deres egen lagkage, da de kun propper ingredienser på, de selv kan lige – og så vil kagen da blive et hit.

Ballondans – klassisk underholdning

En klassikker som kræver en smule forberedelse, men som også altid sætter gang i børnene er ballondans. Til gengæld er den et hit år efter år, og indeholder også lidt af den leg, der skal være til en sjov børnefødselsdag.

Kort fortalt får alle børn bundet en ballon om den ene ankel, hvor går det ud på at sprænge de andres balloner uden, at ens egen ballon sprænges. Måden man sprænger hinandens balloner på er ved at børnene danser til musik og her forsøger at træde på hinanden balloner. Den sidste, der har en ballon, der ikke er sprunget, har vundet.

Ballondans kan også leges af de større børn, hvor børnene deles ind i par og får bundet deres ene ben sammen, hvorefter ballonen bindes om de frie ben. Her er reglerne de samme som ovenfor. Det sidste par der har en af deres balloner tilbage vinder.

Limbo – en af de sjove lege

En af de klassiske børnefødselsdagslege er limbodans. Børnene stilles op på en lang række, og et kosteskaft holdes vandret i hovedhøjde, derefter danser alle børnene under, når alle er kommet under sænkes skafter lidt, og man tager endnu en runde. Der må kun danses under med overkroppen bøjet bagover, og føderne er det eneste, der må rører jorden. Man fortsætter med at sænke skaftet for hver runde, indtil der kun er én tilbage, der kan danse under det lave kosteskaft. Dette barn er vinderen.

Børnene kender som regel denne leg, og humøret bliver højt, når de skal til at danse under kosteskaftet, der bliver lavere lavere. Et sikkert hit til børnefødselsdagen.

Stoledans

Til stole dans sættes stole i en rundkreds med ryglængene ind mod midten. Der skal være lige så mange stole som børn minus 1. Til stole dansen stilles børnene rundt om stolene og musikken sættes i gang, hvor efter børnene danser i en cirkel rundt om alle stolene. En voksen styrer musikken og efter lidt tid stoppes musikken, hvilket indikerer, at børnene hurtigt skal finde en ledig stol og sætte sig på. Det barn der ikke når at sætte sig på en af de ledige stole er ude af legen. Der fjernes nu en stol fra cirklen. Musikken fortsætter og stopper med jævne mellemrum, indtil der kun er et barn tilbage på den sidste stol. Dette barn har vundet stole dansen.

Børnefødselsdag med sodadavandsdiskotek

En børnefødselsdag for de større børn kan arrangeres som et sodavandsdiskotek, hvor underholdningen er musik og dans. For at få skabt en hyggelig stemning til festen kan der bruges kulørte lamper, diskokugle, røgmaskine osv. til at pynte stuen med. Til en fest med diskotek kan der også gøres brug af ballondansen, som skrevet tidligere i artiklen, hvor børnene danser til musikken, mens de har balloner bundet til deres ben.

For at hjælpe dansen på vej kan der arrangeres dansekonkurrencer i løbet af festen. Hvordan ser vi på nu.

Dansekonkurrence

Endnu et sjovt og simpelt indslag er dansekonkurrence, der i alt sin enkelthed går ud på, at børnene danser i par, hvor der til sidst findes en vinder. Nogle sortereres løbende fra, så der til sidst kun er det bedste par til at danse tilbage på dansegulvet – god til en børnefødselsdag, hvor børnene er vokset fra skattejagten.

Seje drinks – til den sjove børnefødselsdag

Selvom der kun serveres juice og sodavand kan der laves nogle både flotte og seje drinks til børnene, hvis man gør lidt ekstra ud af drikkevarerne. Overvej evt. at købe en flaske Grenadine og en flaske Blue Curacao (udgave uden alkohol). Så kan i blande farvestrålende drinks til børnene, hvilket er et sikkert hit. Tag f.eks. og bland grenadine med appelsinjuice og få en flot drink, der er rød i bunden og gul i toppen. Eller blan Blue Curacao med sprite/sportsvand, og få en blå drink, der helt sikkert glider ned. Kun fantasien sætter grænser, og de seje drinks giver i hvert fald børnene en følelse af at være til en rigtig fest, i stedet for en børnefødselsdag. Find flere opskrifter på seje drinks til børn på denne side om børnedrinks.

Som du sikkert har indset er det ikke svært at fejre en børnefødselsdag, hvis der er forberedt forskellige lege og underholdning fx skattejagt eller sodavandsdiskotek. Resultatet bliver bedre med en lille smule forarbejde, hvad enten det er at købe balloner til ballondans, at arrangerer lidt lege til festen eller at købe ind til nogle sjove drinks.

Send gerne kommentarer til hvordan I gjorde jeres børnefødselsdag til noget specielt.

Læs mere om fødselsdagen her og få inspiration til fx fødselsdagssange, som kan bruges til at skabe en hyggelig fest.

Konkurrence